Λογότυπο Eταιρίας

    

GR / EN / RU / DE / FR / 中文

Διατροφική Αξία

 

Ο Ιπποκράτης, πρώτος αναγνώρισε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και το συνιστούσε ως θεραπεία για τα έλκη, τους μυϊκούς πόνους αλλά και άλλες ασθένειες.

Η ελιά ήταν από την αρχαιότητα και παραμένει ένα πολύτιμο δένδρο με μεγάλη συμβολική αξία, χάρη στη μοναδική χρησιμότητά της:

Ο καρπός της, αφού υποστεί μια σχετική επεξεργασία, καταλήγει στο τραπέζι μας, ή χρησιμοποιείται για την παραγωγή του πολύτιμου λαδιού. Τα φύλλα γίνονται τροφή για τα ζώα, ενώ το ξύλο της μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμη ύλη, αλλά και στην ξυλογλυπτική. Σε ένα ελαιόδενδρο τίποτα δεν πετιέται. Δεν είναι λοιπόν περίεργo που η ελιά κατέχει μια τόσο περίοπτη θέση στην ιστορία και τη μυθολογία των λαών της Μεσογείου.

Χιλιάδες χρόνια μετά τον Ιπποκράτη, το ελαιόλαδο συστήνεται ακόμα και σήμερα για μια ζωή με καλή υγεία και ευεξία. Βασικό στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής (link), το ελαιόλαδο διαθέτει υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων καθώς και βιοδραστικά συστατικά. Με αντι-φλεγμονώδεις και χημειο-προστατευτικές ιδιότητες, το ελαιόλαδο αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL), δρα ευεργετικά κατά του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων, ενώ αποδείχθηκε ότι με καθημερινή κατανάλωση, ο οργανισμός μας προστατεύεται από το οξειδωτικό στρες. Παράλληλα, το ελαιόλαδο έχει την ιδιότητα να μειώνει την «κακή» χοληστερίνη LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες που προκαλούν αρτηριοσκλήρωση).

Μεσογειακή Διατροφή
Διεθνείς μελέτες αποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι που ζουν στις χώρες της Μεσογείου ζουν περισσότερα χρόνια και με λιγότερα προβλήματα καρδιακών και άλλων συγγενών παθήσεων. Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο τρόπο διατροφής, που χαρακτηρίστηκε ως «Μεσογειακή Διατροφή» και κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Σύμφωνα με τη Μεσογειακή Διατροφή, ο άνθρωπος πρέπει να τρώει πολλά όσπρια, ζυμαρικά και δημητριακά προϊόντα, πολλά φρούτα και λαχανικά, αρκετά τυροκομικά προϊόντα, ψάρια και πουλερικά και ελάχιστο κόκκινο κρέας. Το γεύμα πρέπει να συνοδεύεται από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ενώ στο μαγείρεμα χρησιμοποιείται μόνο ελαιόλαδο.